Hästpass
Enligt gällande EU-lag rörande hästpass så ska passet utfärdas genom stambokförande organisation, vilket är APSL i vårt fall. Detta innebär att vi som svensk avelsförening inte kan tillverka eller utfärda godkända pass till renrasiga lusitanohästar, i alla fall där man vill att det ska framgå att det är en renrasig lusitano. Du kan dock få ett hästpass i Sverige men då kommer hästen vara angiven som "specialras". Viktigt att notera är dock att ett portugisiskt pass ger dig samma möjligheter att resa och tävla med din häst, men med den stora skillnaden att det tydligt framgår att hästen är en lusitano.
Om du misstänker din hästs pass inte är godkänt så går det bra att "uppgradera" det till en mindre kostnad både i Portugal (med rasen angiven) samt i Sverige (utan rasen angiven)
Portugisiskt hästpass
Alla hästar ska enligt EU- lag inneha ett pass. Detta för att information om medicinering etc skall kunna föras in då hästar kan vara ett livsmedelsproducerande djur. För att kunna göra ett pass för renrasig Lusitano måste hästen, innan passet kan utfärdas, vara:
- Inskriven i stamboken (med andra ord ha ett LN nummer)
- Du måste ha inskrivningsbeviset, "Boletim de Inscrição".
- Du måste ha ägarbeviset och vara skriven som hästens ägare.
- Du måste ha en chipmärkningsrapport i original.
- Hästen ska ha en signalementsbeskrivning i original. OBSERVERA att signalementsbeskrivningen skall vara skriven på engelska på en blankett som fås genom att mejla kassor@lusitanosallskapet.se.
- Du måste bifoga en passansökningsblankett där det tydligt framgår står din adress samt vilken häst det avser.
Glöm ej! Betala in passansökningsavgift enligt prislistan innan pappren skickas in. Originalen ska skickas som ett brev (företrädesvis rekommenderat) till föreningens ordförande (se adress i sidfot), glöm inte att ta kopior till dig själv.
När APSL mottagit och hanterat dina ansökningshandlingar kommer de att söka vår ordförande för att godkänna passansökan. När passet är tillverkat skickas det sedan direkt till dig som hästägare.
Hästpass för icke renrasig eller utan angiven ras
Du få hästpass utfärdat av Svenska hästavelsförbundet SH utan angiven ras. Det kommer då att stå "specialras" i passet. Så här skaffar du hästpass (specialras): på svehast.se
Vad gör jag med hästpasset när hästen dör?
När en häst avlivas, slaktas eller dör på annat sätt ska passet ogiltigförklaras och makuleras. Det görs av den myndighet som har utfärdat det. Har Din häst ett pass gjort i Sverige är det troligen gjort av Svenska Hästavelsförbundet. De har info på sin hemsida om hur man går tillväga https://svehast.se/avliden-hast/
Har din häst ett pass från Portugal utfärdat av FAR (Fundacao Alter Real) eller APSL skall det i båda fallen skickas till nedanstående adress för destruktion.
När hästen är avliden postar man passet rekommenderat till:
Associacâ Portuguesa De Criadores Do Cavalo Pura Sangue Lusitano, APSL
Av Mem Ramires 94
2765-337 Estoril
Portugal
Skicka med ett papper där det framgår att hästen inte lever längre och att du önskar destrueras. Det bör också framgå ägarens namn, adress samt om den är registrerad i APSL.
Lagtext som styrker detta:
Article 19 of the Reg. CE 504/2008.
EQUIDAE AND EQUIDAE INTENDED FOR SLAUGHTER FOR HUMAN CONSUMPTION AND MEDICATION
RECORD Article 19
Death of equidae
1. On the slaughter or death of the equine animal, the following measures shall be taken:
(a) the transponder shall be protected from subsequent fraudulent use, notably by its recovery, destruction or disposal in situ;
(b) the identification document shall be rendered invalid at least by stamping it ‘invalid’ on the first page;
(c) an attestation shall be communicated to the issuing body, either directly or through the contact point referred to in
Article 23(4), with reference to the equine animal’s unique life number to the effect that the equine animal has been slaughtered, was killed or died, including the date of death of the animal; and
(d) the invalidated identification document shall be destroyed.